Skip to content

‘Een kist vol verhalen’ bij SVON

‘Een kist vol verhalen’ bij SVON in Doetinchem en Eefde

Jean Kreunen verwierf, zeker in de Achterhoek, bekendheid als directeur van het Achterhoeks Museum ’40-’45. Hierin stelde hij allerlei zaken tentoon uit de Tweede Wereldoorlog. Het museum is inmiddels gesloten en de collectie is grotendeels overgebracht naar het Oorlogsmuseum in Overloon, waar Kreunen ook bestuurslid is. Maar daarmee hield de liefde van Kreunen voor de Tweede Wereldoorlog en de periode die daaraan voorafging niet op. Hij is nog steeds op zoek naar authentieke voorwerpen uit de periode 1933 – 1945 en trekt met zijn lezing ‘Een kist vol verhalen’ het land door.

Kreunen vond op 12-jarige leeftijd twee militaire helmen op zolder van de schuur, hoe die kennismaking plaatsvond en hoe het uit kon groeien tot zijn grote passie vertelt hij tijdens de lezing. Net als achtergrondverhalen en leuke anekdotes over de gekste dingen uit zijn verzameling en hoe het hem soms grote moeite kostte om zaken aan zijn collectie toe te voegen. Tijdens de avond heeft Jean Kreunen ook spullen uit zijn verzameling bij zich zodat hij zijn toehoorders mee kan nemen naar de oorlogsjaren. Gedurende de avond zal de oorlog in vogelvlucht voorbij trekken door onderwerpen als de mobilisatie in 1940, de Jodenvervolging, het dagelijks leven, het verzet, de luchtoorlog en uiteindelijk de bevrijding.

De lezing zal twee keer plaatsvinden bij de Stichting Veteranen Oost-Nederland. Allereerst op 26 oktober in het Veteranenontmoetingscentrum (VOC) aan de Terborgseweg 79 in Doetinchem, daarna op 3 november in het VOC in de voormalige Detmers kazerne, Kazerneplein 2 in Eefde. Op beide avonden is de inloop om 19.30 uur en start de lezing om 20.00 uur. De toegang is gratis en iedereen die geïnteresseerd is, is welkom.

SVON
De Stichting Veteranen Oost-Nederland is er voor veteranen en hun thuisfront, maar ook voor mensen die anderzijds geïnteresseerd zijn in het leven en werken van veteranen en (ex-)militairen. Men kan er bijpraten en verhalen delen van missies en uit de diensttijd. Meerdere keren per week zijn de ontmoetingscentra in Doetinchem en Eefde geopend. Regelmatig worden er lezingen georganiseerd, zo kwamen onder andere Erik Krikke en Vik Franke onlangs langs. Kijk voor meer informatie op www.svon.nl

 

Back To Top