Skip to content

Lezing Vic Franke bij de SVON

Stichting Veteranen Oost-Nederland organiseert twee lezingen door documentaire filmmaker Vik Franke over ‘09:11 ZULU’

Belangstellenden, al dan niet met militaire achtergrond zijn op donderdag 7 september welkom in het Veteranen Ontmoetingscentrum ‘Spoorzicht’ aan de Terborgseweg 79 in Doetinchem, aanvang om 19:30 uur.

Een dag later, op vrijdag 8 september is Vik Franke te gast in het Veteranen Ontmoetingscentrum ‘Detmerskazerne’ aan het Kazerneplein in Eefde. Ook dan is de aanvang om 19:30 uur.

 

Filmmaker Vik Franke was in 2007 twee maanden embedded bij de Nederlandse commando’s en de Amerikaanse Special Forces tijdens hun geheime gevechts operaties in Uruzgan, ‘The Heart of Darkness’.

Vik heeft vooral landelijke bekendheid gekregen omdat hij als embedded filmmaker uiteindelijk zelf de wapens oppakt. Vik gaat in de lezing hier verder op in: “in de hitte van de strijd ziet ‘oorlog’ heel wat minder overzichtelijk uit dan bij een herdenking ervan”. “Ik schoot niet om te doden, maar om te overleven. Op dat moment dacht ik maar aan één ding: zoveel mogelijk lood het maïsveld inschieten…”

Maar hoe ver kan en mag je gaan als journalist? Wat gebeurt er met je als lijfsbehoud belangrijker wordt dan je inzetten voor ‘professionele’ journalistiek?

Vik geeft in de lezing een beeld van de voorbereiding en uitvoering van de documentaire, maar ook gaat hij in op de kritiek erop (bv door Beatrice de Graaf, Arnold Karskens en GeenStijl).

De film ‘09:11 ZULU’ geeft overigens een werkelijkheid weer die niet strookte met de realiteit die de politiek in Nederland presenteerde.

De lezing start met het gezamenlijk kijken naar deze spraakmakende documentaire.

 

“De film 09:11 Zulu geeft een veel openhartiger beeld van de militaire situatie rond de Nederlanders in Uruzgan…” – NRC Next.

“Huiveringwekkende oorlogsbeelden van een massale Taliban-aanval op Nederlandse commando’s in Oeroezgan zullen het kijkerspubliek schokken…” – De Telegraaf.

“Franke kan filmen!” – Nieuwe Revu.

Back To Top