Skip to content

Filmavond “Een brug te ver”

Op donderdag 29 september organiseert de SVON een filmavond in VOC Spoorzicht.
Er wordt deze avond de film een Brug te ver vertoont.
Vanaf 18:45 is het VOC geopend en om 19:00 vangt de film aan.(dit is vroeger dan normaal ivm de tijdsduur van deze film)
Toegang is geheel gratis.
Hieronder vindt u een korte beschrijving van de film.

“Brug te ver”een_brug_tever

De slag om Arnhem

September 1944. Ruim vier maanden na D-Day wordt het Duitse leger overal in West-Europa door oprukkende geallieerde legers teruggedrongen en ligt het front op een paar kilometer van de Nederlandse grens. De Engelse veldmaarschalk Montgomery wil de Duiters de genadeklap toedienen met een gewaagd plan: operatie Market Garden. In een gecombineerde aanval door de lucht (Market) en over land (Garden) moeten Engelse en Amerikaanse legers over Nederlandse bodem doorstoten naar het Ruhrgebied en mogelijk zelfs naar Berlijn. Volgens Montgomery zou de oorlog door deze aanval nog voor Kerstmis 1944 in het voordeel van de Geallieerden beslecht zijn.

Het Market-deel houdt in dat tienduizenden parachutisten diep in vijandelijk gebied gedropt zullen worden. Alle bruggen over rivieren, stromen en beken van Eindhoven tot Arnhem moeten ze in handen krijgen en houden totdat de versterkingen over land, het Garden-deel, ze aflossen.

Operatie Market Garden loopt echter uit op een mislukking. De Rijnbrug bij Arnhem komt nooit in geallieerde handen waardoor de opmars tot stilstand komt. Bij de gevechten die negen dagen duren komen meer soldaten om het leven dan bij de invasie in Normandië. Montgomery’s plan bleek te gewaagd, of zoals een van zijn officieren het zei: “Het was een brug te ver.” De laatste acht maanden van de oorlog behoren tot de bloedigste van de hele Tweede Wereldoorlog. Miljoenen sterven op het slagveld, in gevangenissen, concentratiekampen of komen om van de honger.

Back To Top