Skip to content

Sunset March 20 September 

​SUNSET MARCH 

20 September 2016

Op de nu gedenkbare dag, 20 september 1944, zijn de Amerikanen bij Nijmegen de Waal overgestoken in gammele canvasbootjes, sommige zelfs peddelend met hun wapens, tijdens de operatie “ Market Garden”.

Tijdens deze overtocht zijn 48 militairen gesneuveld, die sinds november 2013 worden herdacht in het ‘levende’ monument De Oversteek, de nieuwe stadsbrug van Nijmegen. Sinds 19 oktober 2014 loopt er iedere avond een veteraan de Sunset March om daarmee het monument nog ‘levender’ te maken en de herinnering levend te houden.

De mars start vanaf de zuidzijde van de brug wanneer de stadsverlichting wordt ontstoken, waarbij telkens een opeenvolgende van de 48 lampenparen gaat branden. De veteraan loopt met het ontsteken van de lampen mee in een trage mars.

Na de laatste van deze 48 lampenparen wordt er bij het monument aan de noordzijde de eregroet gebracht. (zie ook www.sunsetmarch.nl)

Zo ook op 20 september 2016. Samen met Peter en Adriënne liep ik, Jon deze memorabele Sunset March. Op de parkeerplaats aan de zuidzijde van de brug wachten reeds diverse deelnemers voor deze mars.

Tijdens het wachten spreken wij met een aantal Amerikaanse vertegenwoordigers van de internationale troepen in Duitsland, die hun dank laten weten voor wat de Nederlanders doen om hun gevallenen te eren en herinneren.

Door Tim Ruijling van de Sunset March wordt aan de gasten en belangstellenden een korte uitleg gegeven hoe het verloop van deze Sunset March vanavond zal plaats vinden.

Wanneer de stadsverlichting aanspringt, om 19.49u, wordt aangevangen met de Sunset March. De huidige commandant, van het US 82nd Airborne divisie, kolonel Trevor Bredenkamp loopt voorop met de afgevaardigde van het Amerikaanse ministerie van defensie. Deze laatste was onaangekondigd aanwezig, maar de nodige veiligheidssmaatregelen waren zeker genomen. 

Nadat de allerlaatste lampenpaar ontstoken is, is de mars over de Waal om 20.00u voltooid.

Aansluitend wordt er bij het herinneringsmonument een korte ceremonie gehouden.

Door kolonel Bredenkamp wordt een toespraak gehouden over de intentie van de oversteek in 1944, alsmede uit hij de dankbaarheid van de Amerikanen over hoe de Nederlanders de gevallenen blijvend herdenken, dit is voor hen een heel bijzondere ervaring.

Nadat de veteranen, oud-militairen en militairen in de houding gezet zijn, volgt het signaal “Last Post” en wordt er een minuut stilte in acht genomen, waarna met het signaal “Taptoe” de ceremonie is beëindigd. Bij het monument worden nog de nodige foto’s genomen, uitgesproken nagepraat door de deelnemers en vooral nog de waardering richting ons Nederlanders door de Amerikaanse gasten.

Met een bijzonder gevoel over deze Sunset March en de ceremonie, praat eenieder nog na en gaat daarna elk weer zijn weegs met in gedachte dat deze Sunset March is zeker niet de laatste zal zijn. 

Jon Teunissen

Back To Top