Skip to content

Koninklijke Landmacht tijdelijk weer in Eefde!

Eefde – Elke Eefdenaar, maar ook bewoners uit de omliggende omgeving, kennen de Detmerskazerne. Dat de Koninklijke Marechaussee als laatste onderdeel vertrok in 2012 en dat ze deels gesloopt is in 2015 is ook niet onopgemerkt gebleven. Het poortgebouw is weliswaar behouden gebleven maar heeft nu een multiculturele functie gekregen. Toch is ‘’het groen’’ van de Koninklijke Landmacht al 6 jaar verdwenen uit Eefde. Behalve in het weekend van 15 en 16 juni! Dan is het tijdelijk weer gecamoufleerd  in en rondom de Detmerskazerne.

Oefening

Op vrijdagavond 15 juni vanaf 21.00 uur tot en met zaterdag 16 juni 15.00 uur oefent het Korps Nationale Reserve (NatRes) tussen de Detmerskazerne (Kazernestraat) en het sluiscomplex (Kapperallee). De Detmerskazerne wordt tijdelijk weer in gebruik genomen door de Landmacht. De bedoeling is dat de Echo compagnie van 20 NatRes Bataljon uit Stroe de sluisovergang op de Kapperallee gaat bewaken en beveiligen. Tussen de voormalige Detmerskazerne en de sluis zullen ook patrouilles gelopen worden en zullen zogenaamde roadblocks worden geplaatst. Ook kan het voorkomen dat, als men met de auto, fiets of te voet passeert (indien men akkoord gaat), men gecontroleerd kan worden. Doordat het een doorlopende oefening betreft, betekent dat de militairen de beveiliging en wacht constant zullen aflossen. Omdat er geen legeringsgebouwen achter op het terrein van de kazerne meer staan, worden er tijdelijk onderkomens ingericht in de vorm van boogtenten. Op de parkeerplaats van het Veteranen Ontmoetingscentrum bijvoorbeeld en op het gras rondom de kazerne zullen de boogtenten worden opgezet.

                                  

Nationale Reserve

Een NatRes militair is een parttime militair die naast zijn huidige baan of studie, vaak in het weekend, zijn of haar militaire uniform aantrekt. De militairen zijn de reserves van het (beroeps) leger. Een reservist moet per jaar een aantal uren volgen bij Defensie om bekwaam te kunnen blijven. De reservist moet vaak aan dezelfde eisen voldoen als de beroepsmilitair. Zoals sporttesten, marcheren, schieten en dus ook aan een aantal oefeningen meedoen. Maar ook bij rampen, grote incidenten, grote evenementen of voor de bewaking van Defensie grond, kunnen de reserves worden ingezet door Defensie. De militairen van de Nationale Reserve zijn verdeeld over drie bataljons (noord, midden en zuid)  in Nederland. Onder die drie bataljons zijn weer meerdere compagnieën verdeeld over diverse kazernes door heel het land.

Veteranen Ontmoetingscentrum

Stichting Veteranen Oost-Nederland die gevestigd is in de oude officiersmess van de kazerne, is erg blij met de komst van de militairen. ‘’Dat na 6 jaar de Landmacht tijdelijk terug is in de Detmerskazerne is natuurlijk super leuk! Maar ook omdat de meeste Eefdenaren gewend waren dat hier militairen rond liepen, vinden wij gaaf.’’ Een vrijwilliger van het Ontmoetingcentrum voegt daaraan toe: ‘’Het ontmoetingscentrum is vrijdagavond gewoon geopend vanaf 19.00 uur en zaterdag vanaf 12.00 uur! Dus als u de Landmacht van dichtbij wilt zien? Kom dan gezellig langs!’’ Wel hopen de vrijwilligers van het VOC dat de mensen die komen kijken, de militairen niet ‘hinderen’. Ze zijn tenslotte in oefening en dus ook aan het werk.

De oefening van de Echo compagnie van het 20 NatRes Bataljon uit Stroe duurt van vrijdag 21.00 uur tot en met zaterdag 15.00 uur en speelt voornamelijk af tussen de Detmerskazerne en de Sluis in Eefde.

 

Back To Top